Tuesday, October 20, 2009


The Centrifugal Villa (Southampton, New York), by OBRA ARCHITECTS, is arranged around a hollow center, as if the heart of the house had somehow fallen outside its body. The string of subsequent spaces in its interior provide a comprehension of the whole by sacrificing their individual geometric cohesiveness to the fractured configuration of the entire composition. The experience of the interior is characterized by constantly shifting vanishing points, at the place of their collision in each crease of the plan, large openings cutting dormer scoops on the roof, centrifugally release the views out to the surrounding landscape. The house, defined by this idea rather than a formal imposition, cannibalizes the local “vernacular,” distorting it through hexagonal introspection of the plan and the transposed proportion of the parts.
Designed as wood post-and-beam structure, the exterior cladding is detailed with vertical board and batten seams to give continuity to the building exterior and encourage an uninterrupted rhythmic flow around the elevations. The house utilizes geothermal heating and incorporates passive energy-saving techniques, including a narrow-section interior to allow natural ventilation and a sequence and layout of dormer windows and openings to permit generous daylighting and minimal artificial lighting needs.
Set on a 5-acre property overlooking an agricultural reserve, the completed project includes main house, separate guesthouse and garage structure, and poolhouse with poolside pavilion.
Images and description submitted by OBRA ARCHITECTS


Post a Comment

<< Home