Thursday, April 29, 2010

collins and turner

At Boomerang Drive, two houses are sited along a sand-dune facing the beach.
The houses are siblings, related by a common architectural vocabulary and palette of materials. They share their site around a central courtyard divided by an elevated lap-pool and low screen wall. Constructed in off-form concrete, tallowwood and zinc, the pair are designed to age gracefully in their coastal environment, becoming a collage of weathered surfaces like those found on nearby beaches.
Like geological strata, the buildings transform from the urban street context with solid concrete at the lower level, to more relaxed levels closer to the beach with timber cladding, topped by lightweight zinc and glass pavilions.
The living level and upper floor are linked by stairs and a dramatic double height space bringing daylight and breezes into the heart of the houses.
Internally, the materials are beautiful yet practical in their beach-side location: concrete floors with timber ceilings overhead, bronze toned, timber based, panelling and carrara marble to the service areas. The long clean lines of the internal spaces embrace the external environment through large format movable glass doors.
The project has fulfilled the client’s brief for generous accommodation and high quality materials. whilst managing to present as modest structures to the beach.
Many thanks to Penny and Huw for the images and description....
Photography by Richard Glover:


Anonymous Anonymous said...


2:07 PM  

Post a Comment

<< Home