Sunday, September 12, 2010


Ungar House, 87487 Wiggensbach
Date of construction: January 2008-August 2008
HNF in m²: 155
Gross floor area in m²: 191
BRI in m³: 522
Total gross cost: 240.000 €
Sponsor: Dietmar and Lorella Ungar
The House of the Ungar in Wiggensbach was for Architect Rainer Hoffmann and Architect Peter Fakler a challenge because it had to be implemented with a minimum budget of 240,000 €. It was also the first project realized by his own studio.

The view is an essential element of the design. The south facade, completely in glass, opens to a mountain scene. The other sides are closed as much as possible. The second dominant design principle is the reduction. It resulted partially from the limited budget and from the desire of the client to live in clear minimalist forms. The garage closes a three-sided protected courtyard, a transition zone before entering the house. In the underground there are rooms for three children and one guest. The groundfloor is the living room for parents and common area. The balcony is inline with the entire south facade and is protected by the overhanging roof, therefore expanding the living area to the outside. The foundation floor is a steel-concrete construction with stacked walls in wood frame construction (large prefabricated pieces) highly isolated.
Author: Rainer Hoffmann architect, Peter Fakler architect
Structural design: Florian Diepolder, Kempten
Electrical design: Rainer Babl, Regensburg
Heating, ventilation, sanitation planning: Sebastian Wegmann Rettenbach
Photos: Hermann Rupp, Kempten, Germany
Materials used:
• Ground-floor: exposed concrete
• Floor: wood frame construction
• Balcony: wood suspended with steel bands
• Glazing: triple glazing
• Roof coverage: gray tile roofing
Software used:
• CAD: Nemetschek Allplan BIM 2009
• Contract: BCM Nemetschek


Anonymous فيس بوك said...

this a great classical art of work

5:15 PM  
Anonymous Lorena said...

what a masterful contemporary take on the old saltbox style. the landscaping is a tad disappointing- and all that green grass I'm guessing, not so eco friendly

9:56 PM  
Anonymous enrico said...

A very minimal and essential design, I like the staircase in a Pawson's style. I would say: "Nice and clean!"

3:37 AM  

Post a Comment

<< Home