Monday, May 31, 2010


another quality web candy - for your surfing pleasure...

Thursday, May 27, 2010

Michael Minadeo + Partners

Stowe Pool House

The design of this little structure provides an open invitation to relax by the pool while highlighting the surrounding landscape and beautiful mountain vista. With its linear three-component organization, it offers shaded poolside dining anchored by a board formed concrete fireplace, an enclosed “copper-box” guesthouse, and culminates in the seclusion of an exterior shower. The building provides a visual edge and a functional screen the entire length of the pool along the driveway side. Within this divide, along the western end of the structure, an extraordinarily large opening provides a viewing portal through the building, over the pool and to the panorama beyond. Our intention was to enhance and highlight the beauty of the site through understated Architectural elements and landscape.

Many thanks to Michael at Michael Minadeo + Partners for the images and project description.
Landscape Architecture by H. Keith Wagner Partnership
Photos by Westplalen Photography

Wednesday, May 26, 2010

3D Projections on Buildings

Sunday, May 23, 2010


another quality web candy - for your surfing pleasure...

Friday, May 21, 2010



Founded in 1977 as an alternative to mainstream architectural publishing, Pamphlet Architecture provides a forum for architects and writers to present their ideas, theories and designs in modest, affordable booklets. Pamphlet Architecture helped launch the careers of architects from Steven Holl and Lebbeus Woods to Zaha Hadid, and has had influence far exceeding the ad-hoc nature of these humble books.

Competition theme: Resilience

By addressing the capacity to cope, the ability to bounce back, and the mitigation and management of risk, proposals are welcome that showcase a fresh understanding of the possibilities and opportunities of resilience in architecture, from the large to the small scale. Whether resilience stems from natural disaster, civil conflict, global warming, catastrophe, and so on, is the applicant’s discretion. Please visit the submission site for more details.

The winner will receive a prize of $2,500 and the opportunity to have their manuscript published by Princeton Architectural Press as Pamphlet Architecture 32. The registration fee is $25 for students and $50 for professionals.

The winner will be announced in September 2010.

Submission guidelines:

Before submitting your proposal, please register following the instructions on the registration section of the Pamphlet Architecture website

Applicants cannot have published previously most or all of their submission in book form. Submissions must be postmarked by August 2, 2010. If postmarked with a later date, they will be disqualified.

In your proposal:

Please include an abstract (250 words) of your submission.

Submissions must be submitted on 8.5 x 11 inch paper and may not exceed 16 pages in length.

In addition to the hardcopy, please also submit a disc with a PDF version (5 MB maximum size) of your project.

Submissions should be anonymous. Please include a separate sheet with your name, address, and email, in the form of your Paypal registration receipt. If you register as a student, please staple a photocopy of your valid student ID to this page.

We would like to make all submissions available to future researchers and students. If you do not want the PDF of your anonymous submission to be made available for research, please indicate this on this sheet as well.

If you wish your submission to be returned to you, please include a self-addressed, stamped envelope.

Submissions may be sent to:

CompetitionPamphlet Architecture, Ltd.37 E. 7th St. New York, NY 10003 USATo find out more about the competition, please visit

Thursday, May 20, 2010


This project involved updating and reconfiguring a 1906 stucco-clad Victorian. The owners wanted to maintain the building’s traditional feel, but also to infuse some modern elements, so the house would be both more livable and reflective of their personalities. They also hoped for a light-filled house that would be as eco-friendly as possible. Furthermore, the original house took up nearly the entire length of its lot and the clients wanted a garden that would be accessible from the main living spaces.

To achieve these goals, we placed the living areas on the top floor, where the light would be best and where, by removing a large portion of the rear top floor, we could create a roof garden. Most of the walls were removed from this floor to create spaces that are visually connected but functionally separate.

The building is set off the south property line, which allowed us to add numerous large windows along the length of the house. Additionally, new skylights on the north side flood the interior of the top floor and the long hallway on the second floor with natural light. Open-riser stairs, a light well, and interior windows also allow light to filter down to the second floor hall.

Throughout the house modern elements are combined with the traditional in an unexpected manner. For example, a steel and glass staircase and garden wall, modern lighting, wallpaper, tile and cabinetry are set against traditional wainscoting, trim and rustic wood floorboards.

Environmental features were incorporated from the start. They include: a solar-powered radiant heat system and a large photo-voltaic roof array to provide for the house’s electrical needs; recycled materials for insulation, floors, cabinets and countertops; certified lumber, low & no VOC caulks, adhesives and water-based coatings; tall bamboo and external sunshades on the house’s south side for passive cooling; the reduction of the size of the house by removing a significant portion of the upper floor to create a roof garden; and recycling much of the demolished parts of the house.

Photos by Paul Dyer:

Sunday, May 16, 2010

Rees Roberts + Partners LLC

another quality web candy - for your surfing pleasure...

This is an interesting change of pace: Interiors AND Landscape Architecture.
Unfortunetly these are two fields that a lot of architects don't pay enough attention to...

Rees Roberts + Partners was formed in 2007, giving the interiors and landscape divisions formerly of Steven Harris Architects a distinct presence within and beyond the firm.

Thursday, May 13, 2010



Paseo del Conquistador No. 53, Cuernavaca Morelos, México.
Terreno: 41 m2
Construcción: 142 m2
Costo: 320dls m2
Rec Arquitectura
Jonathan Tapia Bernal, Magdalena Ramos Bazan, Carlos Solorzano, Gerardo Recoder.
Estructura: Ivan Recoder.
Ingenierías: Gustavo Lira Mendoza.
Construcción: Víctor Manuel Gómez y Gerardo Recoder.
Palapa: Pablo Castro Carvajal.
Vidrio: Ricardo Salgado.

The facade offers a new form of seeing the straw, or plalapa, since commonly it is used for the roof in horizontal elements. But in this case we used it for vertical elements - offering improvements to the interior comfort.
Cuernavaca and its context have permitted REC to generate an architectural field of incomparable experimentation, where principal elements are used to work with the vernacular identity and present technology. For that, by detecting the urban caos which applies appearance of town and its small urban image’s adaptability to radical changes, we’ve generated a binary space which involves tradition with a creative language.
This geometric orthogonal building, is discreet and respectful toward the environment which used a combination of creative phases from the conception to the pragmatic construction, that works as a showroom of itself for it's brave use of a traditional constructive system; a reinterpretation of palapa creates the skin of the facade which has the most solar exposure and generates an unique visual mimicry accentuating its presence with a new language.
Because of the short time we had to construct the building, the constructive system gave priority to glass and steel, resulting in an effective construction that was resolved by following a simple program.
As shown in this project, sustainable design is a guideline for the office, avoiding the use of conditioning air commonly used in these areas for volumes fitted with glass, saving money for the client with cross ventilation, structural consistency, sun and currents of air; because intelligent buildings are not conceived by inserting a PC or sophisticated and expensive materials, but employed obvious criterion.

Many thanks to Gerardo for the text and images...

Rec Arquitectura
Since 2002

Understanding "less is more" in...." how to do more with less"

Monday, May 10, 2010


another quality web candy - for your surfing pleasure...

Sunday, May 02, 2010

axis mundi

another quality web candy - for your surfing pleasure....